Meteen naar de inhoud
Home » Blog » De positie van de makelaar in Nederland

De positie van de makelaar in Nederland

  • door
makelaars in nederland

Hier kan de particulier, woningbouwvereniging/corporatie, makelaar, commerciële woningbeleggers etc. onroerend goed aanbieden zoals vrije-sector en sociale woningen, appartementen, flats en studio’s, (studenten)kamers, woningen, percelen en grondstukken, parkeerplaatsen en garages, vakantiewoningen, bedrijfsruimte, woningen met bedrijfsruimte, woonboten, etc. in binnen- en buitenland. Buitenland, omdat steeds meer mensen overwegen zich te vestigen in het buitenland of zich daar een tweede huis etc. aanschaft.

De vastgoedmarkt is oververhit en tot stilstand gekomen nu er eigenlijk geen onroerend goed meer beschikbaar is. De eigenlijke huiseigenaar is waarschijnlijk nog in de beste positie, indien hij zijn onroerend wil verkopen kan hij dit nu tegen de hoogste prijs. Maar wat kan hij daarna? Sociale en commerciële vastgoedaanbieders zullen onder de toenemende druk van de markt hun rol moeten veranderen en hun (marketing) strategieën moeten aanpassen, hoe vreemd dat misschien ook mag klinken voor, bijvoorbeeld, sociale woninginstellingen. De druk van de markt zou anders wel eens heel groot voor hen, in negatieve zin, kunnen uitwerken. Aan de andere kant liggen daarom voor hen die zich op tijd aanpassen aan de laatste marktomstandigheden (oververhit, geen of nauwelijks nieuw aanbod, nieuwe regels, etc.) en bereid zijn nieuwe (marketing) technologieën, maar ook hun bedrijfsvoering, toe- en aan te passen, toch weer zeer goede kansen. De levensduur van het momentele zakelijk concept van de makelaar is afzienbaar en indien de makelaar deze niet aanpast, ziet de toekomst er beperkt voor hem of haar uit. Er zijn een paar zeer interessante ontwikkelingen in nieuwe zakelijke concepten in de makelaardij momenteel gaande in de US. Het is een kwestie van tijd en dan zijn die concepten ook hier, dus bereid je voor.

De negatieve teneur die zich recent mocht ontwikkelen waar men in allerlei vormen van opbiedingen voor een woning moest invechten moet weer, ook door de branche, gecorrigeerd worden. Ook de commerciële vastgoed professioneel moet zijn verantwoording ten aanzien van zijn markt inzien en zich sociaal opstellen. Dit kan ook positief voor hem of haar uitwerken doordat hierdoor een betere verhouding met de klant ontstaat en er ander verdienmodel mogelijk is voor die makelaar en niet alleen maar die eenmalige courtage als inkomstenbron. Die hulp kan bijvoorbeeld bestaan door zich daadwerkelijk in te zetten in de verdeling van het beschikbare vastgoed.

De makelaar zou niet meer mogen denken in termen van die eenmalige transactie, maar dient aan de lange termijn te werken. Creëer weer relaties met klanten die dan ook bereid zullen zijn daarvoor je financieel te waarderen in plaats van die eenmalige magere courtage. Wordt veel meer de relatiemanager, zoals de hypotheek- en verzekering verstrekkers dit al veel beter doen en dicht bij klant blijven, ook na de deal. Wordt service gericht, ook na de deal.

Maak een begin met je nieuwe strategie en plaats je objecten op deze site zodat men een veel beter inzicht, en overzicht, gaat krijgen van vraag en aanbod en meer mensen een kans gaan krijgen toch een onderkomen te vinden, gewoon omdat wij dan beter verdelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.